Stop uitknijpen onmisbare paramedici

01-11-2018

Paramedische zorg zoals fysiotherapie is onontbeerlijk voor ernstig zieke patiënten, maar komt in het gedrang, waarschuwt neuroloog Gerald Hengstman in de Volkskrant van 23 oktober 2018. Gerald Hengstman schrijft:

 

Grotere meerwaarde dan dokter

Iedere dag zie ik weer hoe deskundige, toegewijde paramedische zorg mensen houvast en hoop geeft. Hoe de kwaliteit van leven verbeterd wordt voor mensen met Parkinson als zij begeleid worden door een deskundige fysiotherapeut. Hoe iemand met de ziekte van Alzheimer op een menswaardige manier veel langer thuis kan blijven wonen met de ­ondersteuning van een toegewijde ­ergotherapeut. De meerwaarde van deskundige paramedische zorg ­bewijst zich keer op keer. Niet alleen in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen, maar ook in keiharde uitkomstmaten als vermindering van valpartijen, botbreuken en verpleeghuisopnames.

 

Kan niet meer de hulp bieden

Door het huidige beleid van de zorgverzekeraars kan ik als arts de mensen die zich tot mij wenden niet meer de zorg en hulp bieden die zij menselijkerwijs nodig hebben en verdienen. En dat druist in tegen alles waar ik voor sta en tegen alles dat ik ooit onder ede verklaard heb.

 

Lees het gehele artikel: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/stop-met-uitknijpen-van-onmisbare-paramedici~b888ebf6/