Preventie, wat kun je doen?

21-10-2022
Schrijven:
Schrijven is een belangrijk onderdeel op de basisschool. Het is belangrijk dat kinderen goed leren schrijven. Sommige kinderen hebben moeite met het schrijven. Als kinderen motorische problemen hebben waardoor het schrijven lastig is, komen ze regelmatig bij de kinderfysiotherapeut om de fijne motoriek en het schrijven te oefenen.
 
Hieronder een aantal oefeningen en opdrachten die je thuis met je kind kan doen om de fijne motoriek te stimuleren en om een goede pengreep te ontwikkelen:
Om een goede pengreep te ontwikkelen dan zijn de volgende activiteiten hier goed voor:• Strijkkralen en ze dan echt goed oppakken tussen duim en wijsvinger• Bouwen met lego en dan ook de blokjes met duim en wijsvinger oppakken• Van klei of deeg bolletjes draaien tussen je duim en wijsvinger
 
Als laatste nog een leuke opdracht. Maak een geheime tekening:

 

Stap 1:Neem een plastic hoesje en doe een wit papier in het hoesje. Maak een mooie tekening of schrijf een verhaal met stift op het hoesje (markeerstift of permanent stift gaat het beste). Haal nu het witte papier uit het hoesje en doe een donker of zwart papier in het hoesje. Nu zie je je tekening niet meer goed.

 
Stap 2:Teken op het witte papier een zaklamp. Kleur de zaklamp mooi in. Let op dat het gedeelte tussen de witte lijnen wit blijft (dit wordt het “licht” van de zaklamp). Knip de zaklamp nu uit.

 

Stap 3:

Doe nu het licht van de zaklamp in je hoesje op het donkere papier. Als je de zaklamp heen en weer beweegt zie je het gedeelte waar het licht valt oplichten.

 

Hier een voorbeeld hoe de geheime tekening eruit komt te zien: