Casus uit de praktijk

22-10-2021

Bij onze praktijk meldde zich een meneer met de volgende hulpvraag: 
Ik heb COPD en wil graag mijn spierkracht en conditie behouden, maar ik weet niet hoe ik dat kan doen. Op de revalidatie heb ik geleerd hoe om te gaan met mijn verminderde energie maar daar heb ik ook geleerd dat ik mijn spieren/conditie moet blijven onderhouden.  Thuis lukt mij dat niet voldoende en daarom vraag ik jullie hier voor hulp.

COPD is een longziekte, waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. COPD-trainingen zitten in het basispakket mits er een verwijzing is met de juiste informatie van de specialist en dit is ook nog afhankelijk van het type COPD. Soms kan er een beroep gedaan worden op vergoeding vanuit de basisverzekering.

Meneer is bij ons komen trainen in de oefenzaal. Daarbij wordt gelet op de saturatie (zuurstofgehalte in het bloed). Deze mag niet lager dan 90% worden. Er wordt ook regelmatig gecontroleerd dat meneer de oefeningen op de apparaten op de juiste manier uitvoert qua ademhaling en er worden meetinstrumenten afgenomen om te kijken of er veranderingen in het oefenschema nodig zijn. Hierdoor is het mogelijk dat hij ook een stukje cardio kan doen naast de spierversterkende oefeningen. Dit alles zodat hij zo lang mogelijk kan blijven functioneren en de kans op longonstekingen (en vaak ziekenhuisopname)verkleint.