Wat kunt u doen...?

25-05-2021

De motorische ontwikkeling van een baby maakt grote sprongen in het eerste jaar. Het zetten van de eerste stapjes wordt vaak gezien als de belangrijkste mijlpaal hierin, maar voordat een kind los gaat lopen zijn er nog andere belangrijke mijlpalen te behalen zoals: omrollen, zelfstandig zitten, tijgeren en kruipen.

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Maar wat kunt u doen om de motorische ontwikkeling van uw kind zo optimaal mogelijk te laten verlopen? In dit stukje vindt u drie tips.

  • leg uw kind van jongs af aan als hij wakker is al regelmatig, onder toezicht, op zijn buik. Om goed te leren omrollen en te leren tijgeren of kruipen is het belangrijk dat uw kind goed zijn hoofd kan optillen en zich in buikligging kan oprichten. Dit kan een kind al oefenen vanaf de geboorte, doordat u hem regelmatig op zijn buik legt.
     
  • Om te leren voortbewegen, zoals omrollen en kruipen, is het belangrijk dat uw kind de ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Leg uw kind daarom dan ook regelmatig op een speelkleed op de grond en plaats de speeltjes net buiten handbereik, zodat uw kind uitgelokt wordt om naar het speeltje toe te bewegen. 
     
  • Let erop dat u uw kind niet te vroeg en te vaak laat zitten. Baby's raken snel gewend aan het zitten op de billen en dan kan het zich ontwikkelen tot “billenschuiver”. Het leren kruipen of tijgeren wordt dan lastiger. 
     

Heeft u vragen over de motorische ontwikkeling van uw baby of maakt u zich zorgen? Neem gerust contact op met één van onze kinderfysiotherapeuten. Zij kunnen u helpen om uw kind te stimuleren zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.