Uit de praktijk

29-04-2021

Een vrouwelijke patiënt van 70 meldt zich in de praktijk met klachten aan haar achillespees. Ze is hiervoor bij de huisarts geweest en hij had het idee dat mevrouw een mogelijke peesontsteking had. Met dit idee en deze informatie komt de vrouw voor haar intake. Ze geeft aan dat ze tijdens het lopen last heeft van haar rechtervoet, en dat ze veel opstart-problemen ervaart als ze in de ochtend opstaat. Naarmate de dag vordert en ze meer loopt gaat het wel iets beter.
Bij het onderzoek is een duidelijke verdikking te zien van de achillespees en voelt deze ook warm aan. Warmte is één van de signalen dat er mogelijk een ontsteking gaande is. Naast warmte kun je ook roodheid, zwelling, pijn en een verstoorde functie ervaren in bepaalde bewegingen. Uit de anamnese en het onderzoek kunnen we al vier van de vijf signalen herkennen. Alleen roodheid was in deze situatie niet aan de orde.
Belangrijk bij een peesontsteking is een adequate aanpak van de behandeling. Zo kan enerzijds een stukje medicatie helpen om de ontsteking wat tot rust te laten komen, en anderzijds kan de fysiotherapeut u helpen om de klachten te verminderen. Denk daarbij aan leefregels die u kunt volgen om de pees minder te irriteren, maar ook een aantal manuele handelingen die de spier wat kan ontspannen zodat er minder aan de pees getrokken wordt.
Omdat het lichaam vele pezen kent, kan deze klacht zich op vele plaatsen uiten. Als u één van de bovenste signalen herkent, schroom dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut. Zij helpen u graag van uw klachten af.