Uit de praktijk

21-03-2021

Kraken? Botten rechtzetten?

Een mevrouw, 42 jaar wordt door de huisarts verwezen naar een manueel therapeut wegens nekklachten. Maar bij de gedachten aan ‘kraken’ krijgt ze de rillingen. Ze heeft er veel over gehoord en weet niet goed wat ze moet verwachten van de manueel therapeut.
‘Kraken’, ‘botten rechtzetten’, ‘nek omdraaien’, zijn termen die bij veel patiënten opkomen als het gaat over een behandeling bij een manueel therapeut. Dat kan zorgen voor een verkeerd beeld van de behandeling. Maar wat is nou kraken? Wat gebeurt er dan? Zeker bij mensen die een nare ervaring hebben gehad met deze behandeling, kan er een angst ontstaan bij deze behandeling.

Een manueel therapeut richt zich op het beter kunnen bewegen van gewrichten en heeft daar meerdere technieken voor. Kraken, of eigenlijk een ‘manipulatie’, is zo’n techniek. Er wordt bij het in positie brengen van een gewricht een spanning opgebouwd en met een kleine, snelle beweging doorgezet. Het kraakgeluid dat u hoort, zijn geen verplaatsingen van botten. Het is het geluid dat vrijkomt door verandering van druk in het gewricht. Er ontstaat in het gewricht een vacuümholte. Dat plopt bij het inzetten van een snelle bewegingen. Soms kan dat goed te horen zijn. Met name in de nek kan het duidelijk hoorbaar zijn. Daar zit immers ook je gehoor.
Belangrijk is wel dat er een overeenstemming is tussen de therapeut en patiënt. Als de patiënt het niet prettig vindt, dan is dit per definitie een reden om niet te manipuleren. De manueel therapeut is opgeleid om met verschillende technieken een gewricht los te maken.
U kunt ten alle tijden uw vragen stellen aan de therapeut over het behandelplan