Wat kunt u doen ...?

18-02-2021

Artrose en slijtage worden nog wel eens in 1 zin genoemd. Toch zit hier een behoorlijk verschil tussen. Bij slijtage kan iedereen zich wel iets voorstellen. Iets wat je veel gebruikt, kan na verloop van tijd slijten. Bij artrose wordt het kraakbeen wat tussen gewrichten zit steeds dunner. Echter “slijt” het niet.

De gewrichten in ons lichaam hebben een laagje kraakbeen met olie. Dit kraakbeen laagje zorgt ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen. Het laagje olie werkt eigenlijk als het smeersel voor het gewricht. Op het moment dat het kraakbeen laagje dunner wordt, kan het voorkomen dat je pijn en stijfheid van het gewricht gaat ervaren.

Artrose in de knie is één van de meest voorkomende plekken waar mensen artrose kunnen ontwikkelen. Als mensen uit bed stappen ervaren zij dus die stijfheid, en moeten ze echt even opstarten. Naarmate je wat beweegt, voel je dat de pijn wat afzakt en dat het wat soepeler gaat. Het gewricht is als het ware weer “gesmeerd”.

Bewegen is daarom belangrijk bij artrose. Het zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van het kraakbeen zo lang mogelijk goed blijft. Indien u naast artrose ook overgewicht heeft, kan het helpen om iets af te vallen. De knie wordt dan minder zwaar belast, wat een positief effect heeft op de pijn.

Herkent u dit bij uzelf? Schroom dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut. Zij helpen u graag op weg door het geven van oefeningen en beweegadvies!