Uit de praktijk

18-02-2021

Bij Fysiotherapie Groene Hart komen niet alleen mensen om voor een kortere periode behandeld te worden. Er komen ook patiënten met chronische aandoeningen. Chronisch betekend dat de ziekte langdurig is, of zelfs niet meer overgaat. Een goed voorbeeld is een mevrouw met COPD, die bij ons in de oefenzaal traint.

COPD staat voor Chronisch Obstructieve Pulmonale Disease, oftewel iemand met een longaandoening.
Vroeger werd tegen deze mensen gezegd: “je moet er maar mee leren leven” en deze mensen kwamen dan stilletjes thuis achter de kachel te zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig andere mogelijkheden!

Bij de intake van deze mevrouw hebben we gekeken naar de hulpvraag. Mevrouw wilde graag naar het winkelcentrum (ongeveer 200m) kunnen lopen zonder buiten adem te raken. Ook de belastbaarheid werd onderzocht.  Er zijn enkele testen afgenomen om te kijken hoever mevrouw op dat moment kon lopen binnen 6 minuten en in welke mate haar benauwdheid haar belemmerde.

Vervolgens zijn we naar de oefenzaal gegaan om mevrouw te begeleiden op de verschillende toestellen die we daar hebben staan, gericht op het lopen naar het winkelcentrum.
Toestellen om de spierkracht te trainen zodat mevrouw meer spieren heeft en sterker wordt, een stukje cardio met een hometrainer en ademhalingsoefeningen. Deze hebben als doel om het sputum af te voeren zodat het gevaar van een longontsteking kleiner wordt.

Nu is mevrouw zover dat ze naar het winkelcentrum kan lopen zonder buiten adem te raken en is haar hulpvraag veranderd in dat ze graag 500m wil kunnen lopen.
Fijn dat we op deze manier mensen kunnen helpen zodat de actieradius letterlijk vergroot wordt en ze niet meer achter de kachel hoeven te zitten.