Zakelijke zaken

29-12-2020

Vanaf 1 januari gaat er weer wat veranderen binnen de vergoedingen voor COPD behandelingen. Altijd handig om te weten wanneer u een longaandoening heeft en hiervoor naar de fysiotherapeut wilt gaan.

Als u voor uw COPD voor het eerst naar de fysiotherapeut gaat heeft u een verwijzing nodig van de arts of longspecialist. Deze is nodig voor het aanvragen van de vergoeding bij de zorgverzekeraar. Vaak staat er in de verwijzing al aangegeven hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. Als dit niet het geval is neemt de fysiotherapeut een aantal vragenlijsten en testen af om het aantal vergoede behandelingen te bepalen. Indien u een hoge ziektelast heeft (denk dan aan problemen bij het lopen, traplopen, veel hoesten, antibiotica- en prednison kuren of zelfs ziekenhuisopnamen) krijgt u vaak meer behandelingen vergoed. Het aantal behandelingen dat vergoed kan worden kan oplopen tot 70 in het eerste jaar van uw fysiotherapeutische zorg.

Elk jaar wordt het aantal behandelingen door middel van de testen en vragenlijsten voor u vastgesteld. Het kan dus zo zijn dat uw behandelingen in het volgende behandeljaar omhoog of omlaag gaan. Daarom is het van belang uw fysiotherapeut op de hoogte te houden van de kwaliteit van uw longen. Als u een ziekenhuisopname of antibiotica- of prednisonkuur heeft gehad is het van belang uw therapeut daarvan op de hoogte te stellen.

Vanaf 1 januari is er verruiming gekomen voor het aantal behandelingen voor uw COPD, waarmee u eerder in aanmerking komt voor deskundige hulp van uw fysiotherapeut. Wist u dat u ook hulp bij ons kunt krijgen voor Covid – 19. Deze vergoedingen komen dan uit de basisverzekering, en is voor u kosteloos.