Uit de praktijk

05-10-2020

Artrose is inderdaad een aandoening van het kraakbeen en wordt aangetast door overbelasting. Maar de overbelasting komt met name vanuit kleine en grote kwetsuren. Denk daarbij aan intensieve balsporten zoals voetbal of basketbal. Maar realiseer ook dat elke punt opgeteld bij de BMI, (dus van 26 naar 27) de kans op artrose met 5 % doet toenemen.

 

De knie en hardlopen.

Hardlopen is een cyclische sport. Oftewel, het kraakbeen in de gewrichten worden belast, dan weer niet, dan weer wel et cetera. Dit fenomeen nodigt uit tot deling waardoor het kraakbeen weer wordt gerevitaliseerd. Daarnaast wordt het kraakbeen gevoeld vanuit het synoviavocht. Beweging stimuleert dit.

 

Er zijn studies die aantonen dat hardlopers (waaronder ook marathonlopers (!)) mogelijk minder artrose ontwikkelen in knieën en heupen, dan passieve mensen.

 

Wanneer moet je dan niet hardlopen? Dit is met name als er al artrose aanwezig is en dit klachten oplevert zoals pijn en/of zwelling. Het is ook goed om andere cyclische sporten te doen zoals fietsen of roeien.

 

Nog een voordeel van hardlopen, of sporten in het algemeen? Je wordt er fit van, sterker en gelukkiger.