Uit de praktijk

19-06-2020

Op dit moment zijn er in Nederland veel mensen die te maken gehad hebben met een besmetting met het Corona virus. Voor een aantal van deze mensen verloopt dit nagenoeg vlekkeloos en zullen er weinig klachten zijn.

Een ander deel echter wordt behoorlijk ziek en heeft vooral ook heel veel moeite om weer in de oude vorm te komen. Ook jonge, van te voren gezonde mensen kunnen zich heel erg beperkt voelen in het dagelijks leven en ook in de eerste weken bijna geen vooruitgang zien optreden. Dit zorgt voor ernstige beperkingen en onduidelijkheid over de toekomst.

De longfysiotherapeuten bij FGH hebben zich middels online scholing voorbereid om deze groep mensen in hun herstel bij te kunnen staan.

De ex-Coronapatiënten worden het eerst bij mij ingepland, omdat ik ook aangesloten ben bij COPD netwerk Midden Holland waar we de ontwikkelingen op de voet volgen. 

Ik heb de afgelopen weken meerdere mensen mogen begeleiden, waarvan de eerste al weer naar volle tevredenheid terug naar de thuissituatie is gegaan. 

Het is heel dankbaar om adviezen en tips te kunnen geven waardoor de energie weer beter in balans komt, waarna we ook door middel van oefeningen en training heel geleidelijk weer aan een goed herstel kunnen werken, zodat de dagelijkse bezigheden weer rustig opgepakt kunnen worden. 

De fysiotherapeut kan vooral helpen bij klachten van de spieren (stijfheid en krachtsverlies), kortademigheid/pijn bij ademen, het vasthouden van slijm, verminderd inspanningsvermogen, vermoeidheid en bij problemen met het hervinden van de balans tussen rust en activiteit.

Dit alles gaat natuurlijk in samenspraak met een arts en er kan indien nodig ook samengewerkt worden met een diëtist, ergotherapeut en psycholoog.