Wat kunt u doen...?

27-11-2019

De laatste jaren maken niet alleen jongeren, maar ook de steeds meer peuters en kleuters gebruik van een tablet of smartphone
Dit gaat niet alleen ten koste van de tijd die ze nu minder spelend doorbrengen, maar zorgt ook voor meer rug-, nek-, schouder- en hoofdpijnklachten.

De klachten ontstaan doordat ze steeds met hun hoofd voorovergebogen zitten. Aangezien een hoofd wel 5 kilo kan wegen, zorgt dit voor hoge spanning op de spieren en gewrichten aan de achterkant van het hoofd en de nek.  Door het vooroverbuigen van het hoofd kan de druk op de wervelkolom bijna tienvoudig toenemen, hierdoor ontstaan pijnklachten en een afwijkende houding.

Een goede houding is belangrijk om deze klachten te voorkomen. Het is belangrijk om de rug recht te houden en het hoofd recht boven het lichaam. De telefoon of tablet moet dus niet te laag worden gehouden, want dan is het hoofd de hele tijd naar beneden geknikt. 
Verder is het belangrijk om niet te lang in een houding te blijven zitten, maar tussendoor steeds even te bewegen.

Nog beter is het natuurlijk om gewoon lekker naar buiten te gaan om te klimmen, klauteren, voetballen, steppen, touwtje te springen etc. 

Mocht uw kind toch klachten hebben van rug, nek, schouders of hoofd dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij een van onze kinderfysiotherapeuten, Margot van Kampen, Marleen Ockerse of Marjan Menger. 
Zij kunnen uw kind helpen een goede houding aan te leren en de benodigde spieren te versterken.