Uit de Praktijk

25-04-2019

Voor zo’n jong kind kom ik bij de ouders thuis. Dan zijn kind en ouders meer op hun gemak en kan ik het best zien in welke omgeving Noah de hele dag is.

Bij een lekker kopje koffie spreken we eerst door wat het probleem is, hoe de zwangerschap en bevalling is verlopen en wat ouders zelf al hebben gedaan.

Ondertussen heb ik in mijn ooghoek allang gekeken naar Noah om te kijken hoe hij ligt, beweegt en kijkt.

Dan ga in onderzoeken of er een reden is dat hij niet naar links wil kijken. Maar ik ga ook bekijken hoe het bedje staat, waar de box staat en zo. En natuurlijk hoe de ouders Noah oppakken en neerleggen.

Aan het eind heb ik uitgelegd dat alle kinderen wel een voorkeurshouding hebben vanaf de geboorte, dat verdwijnt bij ongeveer 12 weken, maar dat sommige ondertussen toch een afplatting krijgen en wat daar de oorzaak van kan zijn.

Op de volgende afspraak heb ik ook een hoofmeting gedaan om te beoordelen hoe erg het hoofd is afgeplat. Deze meting kan ik na 8 weken herhalen om te kijken of er een goede verbetering te zien is.

Noah heeft milde afplatting; plagiocephalie met een moeilijk woord. Hij heeft geen stijve nek, wel een beetje moeite om zijn hoofd goed op te tillen. Verder ligt hij eigenlijk nog niet zoveel op de buik. Dit vindt hij niet leuk en dan is het niet leuk om te zien als ouders dat Noah zo snel gaat huilen.

De volgende behandelingen zijn we aan de slag gegaan om de ouders te leren hoe ze Noah goed kunnen oppakken en neerleggen en andere hanteringstips gegeven. De ouders hebben het bedje en de box gedraaid zodat Noah uitgelokt wordt om meer naar links te kijken. Na een paar keer oefenen kan Noah al beter op de buik liggen en zijn hoofd en nek worden sterker zodat hij zijn hoofd goed kan draaien. Het gevolg is dat zijn hoofd weer mooi kan groeien tot een rondere vorm. Bij de nieuwe hoofdmeting op de leeftijd van 4 maanden is er geen afplatting meer te zien. Ouders zijn tevreden en Noah ontwikkelt zich verder tot een heerlijk bewegend mannetje.

( de naam van Noah is niet de echte naam van dit kind, maar wel de populairste jongensnaam in Zuid Holland in 2018, de foto is ook niet van Noah met dank aan internet)