Wat kunt u doen...

25-02-2019

De kans is groot dat u wel eens last heeft gehad van lage rugklachten.  Van de westerse bevolking maakt 60 tot 90% ten minste één keer in het leven een episode door met lage rugpijn. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na een paar weken vanzelf. 
Hoe kan het nou dat sommige klachten niet vanzelf over gaan? Zijn er acties die u zelf kunt ondernemen om zo snel mogelijk van de klachten af te komen?


Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het in stand houden van de klachten. Dit zijn zowel lichamelijke als psychologische factoren.

 

Factoren die een positieve invloed hebben op het herstellen van de lage rugklachten zijn:

 

  • Een positieve omgang met de klachten en eventuele aanpassing van activiteiten
  • Heeft u een lichamelijk zware baan probeer dan bijvoorbeeld minder te tillen/bukken of het werk anders verdelen over de dag
  • Heeft u een kantoorbaan en zitten is pijnlijk in de lage rug, probeer dan vaker van houding te wisselen of tussendoor heen en weer te lopen.
  • Goede algemene gezondheid
  • Probeer elke dag voldoende te bewegen. Er is een Nederlandse richtlijn opgesteld met het aantal minuten dat er per dag en in de week bewogen moet worden. (Zie rubriek “wist je dat”).
  • Blijven bewegen
  • Bij lage rugklachten hebben mensen vaak de neiging om de rug helemaal niet meer te bewegen. Probeer dit te voorkomen en te bewegen zoveel als dat mogelijk is.  

 

Heeft u lage rugklachten, probeer zo veel mogelijk uw dagelijkse activiteiten te blijven doen. Eventueel kunt u de activiteiten iets aanpassen, zodat u minder pijn ervaart. De kans is groot dat u na een paar weken  geen klachten meer heeft. Mochten de klachten na 3 weken niet minder worden kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut.