Uit de praktijk

25-02-2019

Lage rugpijn kan onderverdeeld worden in twee groepen. A- specifiek, oftewel zonder een duidelijke specifieke en aantoonbare lichamelijk oorzaak. Er kan sprake zijn van een overbelasting van spieren, gewrichten etc.

 

De tweede vorm van rugklachten noemen we specifiek, wel een aantoonbare oorzaak zoals een hernia of een vernauwing van het kanaal waar het ruggenmerg doorheen loopt.
De prognose van lage rugpijn is goed. Dat betekent dat de klachten ook zonder hulp van (para) medici over gaan. Als er onduidelijkheden zijn, is het raadzaam om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Een man van 48 jaar  is om deze reden bij ons onder behandeling geweest met langdurige rugklachten.  De klachten speelden inmiddels zo'n 8 maanden en zijn tijdens een verkeerde beweging ontstaan. Meneer heeft toen veel pijn gehad. Na een week ging het wel weer en wilde hij zijn voortuin aanpakken. Vrij snel ontstonden er weer flinke rugklachten. Zo ging het een tijdje door, sprake van herstel, maar dan toch weer een terugval.

Na drie maanden klachten, spreken we van chronische klachten. Dat betekent niet (!) dat het nooit meer overgaat. Het betekent wel dat we aan de bak moeten. De eerste behandeling bestaat uit uitleg, hoe herstelt een rug, hoe lang duurt dat en wat is het advies om wel en juist niet te doen. Dit is eigenlijk iets wat in de beginfase moet gebeuren. Tijdens de vervolgbehandelingen worden spieren gewrichten losgemaakt. Vervolgens is er met oefeningen aan de gang gegaan. Dit zijn oefeningen om soepel te blijven, maar ook om spieren te versterken.

Boodschap: Klachten aan ons fysieke gestel gaan over het algemeen  vanzelf weer over. Zo niet, dan gaat er iets mis in het herstel. Dat kan door steeds te vroeg en/of te zwaar belasten, of juist te weinig. Soms spelen externe factoren een rol, zoals spanning, stress of een slechte leefgewoonte. Om een goede start te maken in uw herstel, kunnen wij u goed helpen. Vragen? Maak dan een afspraak met uw fysiotherapeut.