Uit de praktijk

30-01-2019

Hoofdpijn komt veel voor. 60% van de Nederlandse bevolking ervaart weleens (spannings-) hoofdpijn. (bron: Nederlands Huisartsen Genootschap) De mate en ernst van de klachten variëren behoorlijk. Soms is er sprake van lichte hoofdpijn, maar de klachten kunnen ook zeer heftig zijn. Zodanig dat mensen beperkt zijn in activiteiten die ze graag doen.

Hoofdpijn is vaak goed te behandelen door een fysio-manueel therapeut. Belangrijk is wel dat deze affiniteit heeft met hoofdpijnklachten, omdat ze ingewikkeld kunnen zijn. Er zijn namelijk meerdere soorten hoofdpijn en ze komen vaak in 'mixvarianten' voor. Soms komt het voor dat een patiënt zelfs 2 of meer soorten hoofdpijn heeft. 

De casus gaat over een man die al meer dan vijftien jaar hoofdpijn ervaart. Vanuit het ziekenhuis is er veel onderzoek gedaan. Daar kwam niet veel uit. Daarom werd er besloten om medicatie voor te schrijven.
Na onderzoek vanuit de fyio-manueel therapeut blijkt echter dat er sprake is van een vorm spanningshoofdpijn. Deze vorm uit zich met name met hoofdpijn bij het voorhoofd. In het onderzoek worden vooral de spieren en gewrichten van de nek, kaak, bovenrug en schoudergordel onderzocht.
De behandeling van deze patiënt bestond uit het losmaken van spieren en gewrichten. Daardoor verminderde al een groot deel van de klachten. Daarnaast is het belangrijk om de nek te trainen. Tussendoor werd een hoofdpijndagboek bijgehouden om het beloop in tijd te bij te houden.

Resultaat: Na 3 maanden van behandelen en veel oefenen, is de hoofdpijn over. Als er toch hoofdpijn opkomt, doet hij oefeningen, waardoor meneer zelfredzaam is en niet regelmatig terug hoeft te komen bij de fysiotehrapeut.
Conclusie: Realiseer dat er vormen van hoofdpijn goed te behandelen zijn, loop er niet onnodig mee rond. Maar realiseer ook dat er goed onderzoek naar gedaan moet worden. Soms door een huisarts, specialist of uw fysio-manueel therapeut.