Life surgery in het Groene Hart ziekenhuis

26-06-2018

21 juni 2018: Life surgery in het Groene Hart ziekenhuis

 

Wij kregen als therapeuten de gelegenheid om via drie grote schermen een aantal operaties life te volgen. De ochtend begon om 8.30 uur met registratie, een welkomstpraatje en uitleg over hoe de dag zou verlopen.
Daarna stelde Orthopeed P Poelman de orthopedische chirurgen voor en leidde de eerste operatie in.
 
Voor elke operatie was er een inleiding van een collega en was er gelegenheid om vragen te stellen waarna we doorgeschakeld werden naar de operatiekamer. Alle medewerkers daar werden eerst aan ons voorgesteld. Vervolgens ging de specialist aan het werk waarbij hij/zij uitleg gaf over wat we zagen. En er kon vanuit de zaal meegepraat worden. 
De vier operaties die we gezien hebben waren achtereenvolgens:
  1. Kruisbandoperatie door orthopeed R. van den Wijngaard 
  2. Scopische cuffrepair gedaan in recordtijd door orthopeed P. Haen 
  3. Peestransfer in de hand door plastisch chirurge B. Sluijter 
  4. Duimoperatie door orthopeed R. Onstenk
De eerste twee operaties werden in de ochtendsessie uitgevoerd, waarna we voorgesteld werden aan de twee nieuwe sportartsen, M van Oosterbos en M. Thunnissen. Zij vertelden afwisselend over hun voorgeschiedenis en hun passie voor het werk dat ze hier in het ziekenhuis doen  Vervolgens mochten we aanschuiven voor een korte lunch om weer terug te keren in de zaal voor het middagprogramma 
Het middagprogramma was vooral geconcentreerd op hand en polsklachten. Naast dat we twee handoperaties hebben kunnen volgen, zijn we weer bijgeschoold over de malletfinger, ziekte van Dupuytren, de skiduim, artrose duim, cts, cprs (chronisch pijn syndroom) waarbij er vele specialisten langskwamen van neuroloog tot plastisch chirurg, huisarts en handtherapeuten. 
De dag werd afgesloten door orthopeed R Onstenk door een aantal praktische casussen met ons te delen, waarna we met een goed gevoel en een vol bagagebrein het ziekenhuis konden verlaten.