Het 'compartimentsyndroom' of 'logesyndroom'

18-05-2018

Een man komt bij een fysio-manueel therapeut met klachten in beide onderbenen:  na ongeveer een kwartier lopen een brandend gevoel aan de buitenzijde van beide onderbenen. Door deze klacht is er sprake van een forse beperking in sport, werk en het dagelijks leven. Meerdere disciplines hebben getracht een diagnose te stellen. Van huisarts, cardioloog, neuroloog tot podoloog. Dit artikel gaat over het 'compartimentsyndroom' of 'logesyndroom'. Medische diagnose: chronic exertional compartment syndrome (CECS)

De meeste hardlopers, sporters en mensen van Defensie hebben weleens gehoord van 'Shin Splints' of 'springschenen' of 'scheenbeenvliesontsteking '.  Er zijn verschillende benamingen voor deze overbelasting aan de onderbenen. Medische diagnose is MTSS (Medial Tibial Stress Syndrome).                                                                                                          
Het logesyndroom is ook een klacht in het onderbeen en wordt soms gezien als Shin Splint. Maar in dit geval gaat het om een oplopende druk in een deel van het onderbeen. Kenmerken zijn knellende of brandende pijn bij inspanning aan de voorzijde van het onderbeen (anterior compartiment of lateraal compartiment) of diep in de kuit (diepe kuitcompartiment). De pijn treedt vooral op bij marsen (Defensie) en hardlopen en verdwijnt snel na het onderbreken van de activiteit (binnen 15 minuten) (bron: W.O. Zimmerman et al; De behandeling van MTSS en CECS in de militaire gezondheidszorg. Ned. Militair geneeskundig tijdschrift, 2014, 3, 72-82)

De diagnose kan worden gesteld door een intracompartimentele drukmeting  (ICP, IntraCompartmental Pressure). Aan de hand van de waarde die uit de test rolt, wordt er gekozen voor een plan. Dat kan bestaan uit een gesuperviseerde looptraining, schoenaanpassing, fysiotherapeutische behandeling en soms een chirurgische ingreep. 

Bovenbeschreven casus is terechtgekomen bij fysio-manueel therapeut Jeroen Jaakke. Jeroen heeft in voorgaande jaren expertise opgedaan met deze klachten en herkende het klachtenbeeld. Na een vermoeden van deze klachten, is de patiënt doorverwezen naar een gespecialiseerde sportarts. Na bevestiging van de diagnose CECS, heeft meneer uiteindelijk een ingreep gehad (een “fasciotomie”). Na een revalidatie bij Jeroen van acht weken, ervaart meneer geen klachten meer en kan weer vrij wandelen.