Met buikpijnklachten bij de fysiotherapeut?

24-04-2018

Meisje van 11 jaar is doorverwezen door de kinderarts met heftige buikpijnklachten. Uit het onderzoek in het ziekenhuis komen geen bijzonderheden naar voren. Een verklaring voor de klachten kunnen ze niet geven. Kinderfysiotherapeut Margôt van Kampen wordt gevraagd mee te denken.

 

Uit de anamnese komt het volgende naar voren. Meisje beoefent op hoog niveau veld- en wielrennen. De pijn in de buik ontstaat aan het eind van de wedstrijd, bij gymnastiek en het trap oplopen. De pijn verdwijnt in rust. De pijn komt steeds sneller en ze wordt er ook duizelig bij.

 

Het onderzoek laat een verminderde beweeglijkheid van de lage rug zien, een zeer gespannen musculus iliacus (darmbeenspier) en een zeer zwakke core stability (rompstabiliteit). Bij provocatie van de musculus iliacus wordt de buikpijnklacht herkent.

 

De therapie heeft zich gericht op het losmaken(mobiliseren) van de lage rug, het verminderen van de spanning van de musculus iliacus en het verbeteren van de core stability. Sportfysiotherapeut Yoerik Graafland heeft meegekeken naar de afstelling van de fiets en de opbouw van het trainingsschema. Dit om weer zo snel mogelijk mee te kunnen draaien in de top van het veld- en wielrennen. Binnen twee maanden was ze weer terug op het oude niveau.

 

We wensen haar veel succes met het veld- en wielrennen.